Min tillverkning
Jag bor i ett hus ute på den västmanländska landsbygden och all min tillverkning sker hemma. Trädetaljer tillverkas i vår "snickarboa" ute på gården och jag tar gärna hjälp av min fru, som kan detta med trä.
Mina tillverkningstekniker är:
-
stickning
-
virkning
-
broderi
-
tovning
-
vävning
-
sömnad
-
naturlig färgning
-
snickeri
Jag är självlärd och eftersom jag inte kan läsa färdiga mönster så har jag varit tvungen att komma på mina egna mönster, vilket nu är en fördel när jag ska sälja mina verk.
Naturlig färgning är en för mig ny passion. Med hjälp av växter, örter, bark, mat m.m. har jag lärt mig att färga ull, linnetyg och trä. Det är otroligt magiskt att kunna skapa sina egna färger med saker som finns i ens trädgård och i skogen! Läs mer om min naturliga färgning
Vi har två katter, som gärna är med där vi är, så är du pälsallergiker får du säga till så tillverkar jag din beställning på en allergivänlig plats.
Naturlig färgning
Allt började med att jag lånade boken "Naturlig färgning" av Lina Sofia Lundin på biblioteket. Nästan direkt kände jag att denna bok måste jag ha så jag köpte en. Eftersom jag bor som jag gör var det bara att gå utanför dörren och börja samla saker som sedan hamnade i mina färggrytor.
Till en början har jag färgat de ullbollar som jag gör själv med hjälp av vatten, såpa, tesil och hederlig handkraft. Resultatet var fantastisk och jag fick blodad tand. Nu färgar jag även linnetyg, ullgarn och träknappar.
Det är en tidskrävande process som kräver en hel del av en. Stundtals känner jag mig som en häxa som gör magiska brygder. Denna känsla infinner som som starkast om kvällen, när barnen sover sött, och jag står vid mina grytor och skapar färger. Jag provar, upptäcker och njuter varje gång jag lyckas få en ny färg till min palett.
Nu ska jag försöka att ge dig en bild av hur det går till genom att beskriva min arbetsprocess:
Färgningsprocessen
1. Först väljer jag VAD jag ska färga och med AV. Dessa val avgör vad nästa steg blir. Sedan är det bara att gå ut och samla på sig det jag ska färga med. Ibland är det enkelt och ibland kräver det lite mer av en...
2. Vissa saker kräver lite förarbete. Bark exempelvis kräver blötläggning i några dagar innan det är dags för kokning. Nässlor å andra sidan kan kokas med en gång. Kokningen pågår minst 1 timme och sedan får det svalna i sin egen takt. Sedan brukar jag låta det stå till minst dagen därpå innan jag lägger i materialet som jag ska färga.
3. Ibland måste jag hjälpa naturen lite på traven vilket innebär att materialet, som ska färgas, ska betas innan det läggs i färgbadet. Det kan göras med lite olika ingredienser och i nuläget använder jag bara alun (salt som köps på apoteket). Detta för att färgen ska fästa bättre.
3. Sedan lägger jag materialet i färgbadet och värmer det på spisen. Det får inte börja koka så det gäller att ha lite koll på vad som händer i grytan. I ca 1 timme ska det vara varmt och sedan får det svalna.
4. Jag brukar låta mina färgbad stå länge, vilket innebär att jag inte rör dem på flera dagar. Vissa färgbad låter jag stå i en till två veckor för att få den djupa färg som jag är ute efter. Jag kollar till mina bad varje dag och följer, med inre tillfredställelse, den fantastiska process av naturlig färgning.
5. När färgningen är klar brukar jag skölja det i lite ljummet vatten och sedan får materialet torka. Ibland brukar jag passa på att färga något annat i det färgvatten som finns kvar.
Min färgpalett
Morotsblast
Rödkål
Brännässlor
Blåbär
Rödklöver
Björklöv
Lupin
Renfana
Kottar
Avokado