top of page

Material och tillverkning

Vägledande för mig när jag väljer material till mina hantverk är...

 

... att det är ett så naturligt material som möjligt. De material som jag helst använder mig av när jag skapar är: ull, lin/linne, trä, bomull, hampa och bambu. Till vissa saker använder jag naturmaterial som jag hittar i skogarna runt mitt hem. Emellanåt behöver jag limma och då använder jag helst ett naturligt och miljövänligt lim. När jag syr använder jag ekologisk sytråd av bomull, även om jag ibland måste ta gammal hederlig polyestertråd p.g.a. färgnyansen eller det faktum att den är mer slitstark. 

 

... att försöka köpa material som kommer ifrån eller produceras i Sverige. Det är viktigt för mig att stödja de svenska fårbönderna och spinnerierna. Vissa material är praktiskt taget omöjliga att få från Sverige, exempelvis (ekologiskt) lingarn, linnetyg eller hampa.

... att de är miljömässigt, och gärna socialt, rätt producerade. När jag väljer material som inte producerats i Sverige så väljer jag i den mån det är möjligt det som är ekologiskt, GOTS-märkt eller OEKO-TEX-märkt. Läs mer om de olika märkningarna

 

I vissa fall gör jag dock undantag. Om jag har ett garn som jag gillar, och inte hittar något bra ersättningsgarn, eller om nyansen på ett garn är klockren. Exempelvis så använder jag ett tjock och härligt ullgarn från det danska företaget Hjertegarn. Detta garn är väldigt bra till just tovade verk.

 

Jag skriver alltid ut vilket material jag använder och så får du som kund ta ställning till det.  

... att om jag har möjlighet att återbruka material till ett nytt hantverk så gör jag gärna det. Även användning av rest- eller biprodukter från industriell tillverkning uppmuntras. 

Väva.jpeg
Restgarnströja.jpeg
Sytråd.jpeg
%C3%85terbruk_5_edited.png
2B553022-AC9A-4206-AEA9-00CC8EB70828.jpg
IMG_E2689_edited.png
Min materialguide
Tropical Leaves

Min materialguide

Här kommer en sammanställning av de material, och tillverkare, som jag i huvudsak använder mig av till mina hantverk. De mesta av materialet köper jag in till vanligt kundpris.

Onion

Onion är ett dansk garnföretag som satsar på garner gjorda av naturfibrer.  

Jag använder Onions Mohair+WoolOrganic Cotton (100% ekologisk bomull) och 

Hemp+Cotton+Modal. Alla tre tillverkas i Italien.

 

Det sistnämnda garnet består av 34% hampa, 41% bomull och 25% modal. Modal utvinns från bokträ och tillhör samma familj som viskos. Kemikalier används i produktionen men företaget som producerar modal anses ha hårdare miljökrav och kontroller.

Ullcentrum 

Ullcentrum har en småskalig produktion på Öland och deras garn spinns av 100% svensk ull från Öland och sydöstra Sverige.

Deras verksamhet strävar efter att vara miljövänlig och ekologisk, så långt det är möjligt, och deras fokus ligger på naturmaterialen ull och lin. 

Jag använder Ullcentrums 3-trådiga ullgarn, Lovikkagarn, kardflor och lingarnet Linea (3 trådar lin och 1 tråd bomull).

Tukuwool

Tukuwool är ett finskt företag som säljer 100 % finskt garn. Hela produktionskedjan finns lokalt.

Jag använder, och säljer, två av deras garner: Tukuwool DK och Tukuwool Harmas Noittaantila Edition.

BC garn 

BC garn är en ett dansk företag som fokuserar på ekologiska och GOTS-cetifierade garn. 

Jag använder BC garns Semilla grosso och Semilla flaméBåda är av 100% ekologisk ull. Ullets ursprung är däremot okänt.

Filtmakeriet

Filtmakeriet är ett litet företag som driver ett ullspinneri i Kilafors. De har en småskalig och hållbar produktion av bl.a. garn. De arbetar nära råmaterialet genom hela beredningsprocessen från val av råmaterial till färdig produkt. Ullen i deras produkter är obehandlad och har alla sina naturliga egenskaper i behåll. Jag tycker att deras garn är helt fantastiskt och det är en sant nöje att arbeta med deras material.

På ett noggrant sätt ger de en detaljerad beskrivning av alla sina garn så det är lätt att se vad garnet är gjort av, vilka får som använts. Det gillar jag!

Jag använder Filtmakeriets  

Nålfilt för tovning.

Imagine Wool

Imagine Wool skapades av ett par som bor i Sverige. Deras garn är av merinoull och är certifierad med GOTS “organic” vilket betyder att deras garner innehåller minst 95 % certifierade ekologiska fibrer. Märkningen innebär också att socialt ansvar tas i hela produktionskedjan (fair trade).

Ullen i Imagine Wools garn kommer från Patagonia i Argentina. Marken som används för fåren tas om hand på ett hållbart sätt så att inte skog huggs ner. Ullen skickas till Portugal där den spinns och färgas, allt enligt GOTS ekologiska standard. 

Etiketterna på garnnystanen görs av återvunnet papper. 

Allt deras garn är obehandlat för att behålla ullens naturliga egenskaper. 

Jag använder Imagine Organic Wools Soft merino

REKO bomull

REKO bomull är producerat av Järbo garn och tyvärr har de tagit det ur sitt sortiment. Dock har jag ett ganska bra lager som kommer räcka länge, hoppas jag. 

REKO bomull är gjort av 100% återvunnen bomull vilket på sätt och vis är bättre ut miljösynpunkt än ekologisk bomull. Bomullsproduktion är oerhört naturresurskrävande så att återvinna förbrukad bomull är otroligt miljösmart.

MYO - Make your own

MYO är ett svensk företag med bas i Åre. Deras garn är i huvudsak gjort av textilrester från klädindustrin, rester som annars hade slängts.

 

I nuläget använder jag deras garn EKO Mini "Tube yarn", som består av 80 % återvunnet bomull och 20 % polyester, till mina midjeväskor och grytlappar.

Natur uld

Natur uld är ett 100% ullgarn från det danska företaget Hjertegarn. Ullen kommer från Sydamerika. 

 

Detta var ett av mina första garn och det är ett underbart tjockt och mjukt garn. Passar utmärkt till tovning.

Nackdelen är att det varken är ull som kommer från Danmark eller att den är ekologiskt. Jag försöker hitta ett bra ersättningsgarn så att jag sakta men säkert kan fasa ut min användning av Natur uld. Detta betyder att vissa av mina produkter kommer att ändra färg.

Mitt broderigarn

När jag broderar använder jag lite olika garn från olika företag, därför är det svårt att ge en detaljerad beskrivning. Men de garn jag använder är antingen100% bomullsgarn, en blandning mellan bomull och bambu eller en blandning mellan tencel och bambu. Vissa är OEKO-TEX certifierade.

 

Om jag kollar i min broderikorg hittar jag garn från dessa företag: 

Sostrene Grene, Svarta fåret, Viking av Norway, Järbo garn, Go Handmade och Hjertegarn. 

Ecological Textiles

Av detta nederländska företag, som nyligen flyttat till London, köper jag GOTS-certifierat ekologiskt linnetyg. I nuläget är det tre tyger jag köpt in. Tyget jag använder till kaffefilter är oblekt och de andra två är semi-blekta (enligt GOTS standard). 

Linnehem

Linnehem är ett svenskt företag i Lysekil. Av dem köper jag linnetyg. Tygerna i deras bassortiment är obehandlade och OEKO-tex certifierade vilket innebär att inga farliga ämnen är använda i tillverkningsprocessen. 

Second hand och restgarn

När jag exempelvis väver använder jag nästan uteslutande garn som jag har köpt på second hand. Några enstaka garn köper jag från butik. Ett exempel är Drops Nord som ger den perfekta himmelsnyansen. Och Natur uld använder jag till trädblad. 

Det är tyvärr omöjligt för mig att veta vem som tillverkat garnen som jag köper i andra hand då de oftast saknar etikett. Detta gör också att jag inte vet om de innehåller t.ex. plyestertråd eller annat syntetiskt material. Jag känner och klämmer och väljer de som känns naturnära. 

Jag köper även linnetyg second hand, som jag sedan färgar på naturlig väg.

 

De second hand butiker som jag shoppar i mest ligger i Västerås och är Brödet och fiskarna samt Stadsmissionens second hand.

Förutom att handla second hand har jag fått tyg och tråd från min mamma som haft en textilbutik.

Olika märkningar

GOTS logga.png

GOTS

GOTS står för Global Organic Textile Standard och är världens ledande certifiering för textilier. Den garanterar att hela produktionskedjan lever upp till de ekologiska krav som ställs. Allt från att råvaran behandlas korrekt, till att tillverkningen sker på ett hållbart sätt, både socialt och för miljön. 

Garnerna med GOTS certifieringen "organic" innebär att de innehåller minst 95 % certifierade ekologiska fiber.

 

En produkt med certifieringen "made with organic" måste innehålla minst 70 % certifierade ekologiska fibrer. 

Oeko-tex logga.jpg

OEKO-TEX standard 100

OEKO-TEX, eller Öko-tex, är en frivillig märkning av textilprodukter som visar att de inte innehåller några ämnen som är farliga för hud och hälsa. Eftersom man minimierar användandet av kemikalier vid tillverkningen av dessa produkter så kan man se det som en indirekt miljömärkning, även om råvarorna inte är ekologiskt framställda.
 
För att en produkt ska få märkas med Öko-tex-märket ska den genomgå omfattande tester och kontroller och alla dess beståndsdelar kontrolleras. Såväl tyg och tråd som knappar och dragkedjor kontrolleras noggrant. Dessutom måste företaget som distribuerar produkten vara certifierat.
 
Innehåll av miljö- och hälsoskadliga ämnen, som formaldehyd, pesticider, PCB, tungmetaller och andra kemikalierester i textila produkter får inte överstiga internationellt antagna gränsvärden.
 
Det finns några olika klasser av Öko-tex, där kraven ställs lite olika beroende på hur produkten normalt används. Ju mer kontakt med huden, desto större krav.
Olika märkningar
bottom of page