
Beundransvärda medsystrar
Denna vecka infaller den internationella kvinnodagen och med det vill jag uppmärksamma några av de kvinnor som inspirerar mig. Jag namnger alltid mina plagg, och några andra hantverk, efter kvinnor jag beundrar och denna vecka vill jag uppmärksamma dem lite extra.

Innan industrialismens stora genombrott levde de allra flesta svenskar på landsbygden. Det är dessa människor, det vanliga folket, som fick benämningen allmoge.
Kvinnor och mäns roller och arbetsuppgifter var uppdelade, även om det hände att det kunde se annorlunda ut på vissa gårdar och under vissa tidsperioder. Kvinnans traditionella lott bestod av hushållsarbete, föda och ta hand om barn, se efter de äldre, textilarbete och trädgårdsodling. Dessa kallades kvinnosysslor. Männen arbeta ute på fält och ansvarande för redskapen och djuren. Detta kallades mansarbeten.
Kvinnor hade ingen laglig rätt att äga jord förrän en bit in på 1900-talet, så det var viktigt att föda söner som kunde ta över gården när den dagen var kommen.
Ett viktigt klädesplagg för allmogekvinnan var hennes förkläde. dFörutom att det var praktiskt, och skyddade mot smuts, så handlade det också om anständighet, utan förkläde ansågs kvinnan inte vara fullt påklädd. Det fanns även skrock kring förkläden. Om en möte en kvinna utan förkläde gav det otur och kunde ge en olika sjukdomar.
Allmogens kvinnor
Vi har inga produkter att visa här just nu.

Virginia Woolf
Ingen produkt
Mitt intresse för Virginia Woolf väcktes när jag för första gången drabbades av filmen Timmarna (2002). Än idag är detta en av mina favoritfilmer och i den får vi bl.a. följa Virgina i hennes författarskap, "galenskap" och slutligen död.
Virginia (1882-1941) var en engelsk författare som ingick i den kända, litterära gruppen Bloomsbury. Virginia var en stark kritiker till de dåvarande könsrollerna och i hennes litterära verk utmanar hon ofta dessa roller.


Liv Arnesen

Norska Liv Arnesen, född 1955, är en helt otrolig äventyrare! Hon var den först kvinnan att korsa Grönland ensam, helt utan stöd från någon annan. Därefter blev hon den första kvinnan att ensam nå Sydpolen efter en 50 dagars lång skidexpedition.
År 2000-01 blev hon och den amerikanska utforskaren Ann Bancroft den första kvinnliga duon att korsa Antarktis
Ingen produkt
Foto från libanesen.com

Björk Guðmundsdóttir

Björk, född 1965, är en för mig inspirerande konstnär och feminist som skapar unika ting oavsett om hon håller på med musik, film eller andra uttryck.
När jag provade min nystickade tröja för första gången tänkte jag på bilden från hennes första skivalbum, som du ser här. Därefter var det självklart att det var Björk-tröjan!
Ingen produkt

Elin Wägner
Elin föddes i slutet av 1800-talet och dog 1947. Hon var författare och ingick i den kända Fogelstadsgruppen, som kom att bilda den Kvinnliga medborgarskolan. Hon var medlem i Svenska Akademin och hon var med och grundade Rädda barnen 1919.
Det som är mindre känt är att hon även engagerade sig i miljöfrågan och tidigt pekade på sambandet mellan människans beteende och naturens välmående. I Småland byggde Elin sitt hus Lilla Björka, där hon drev ekologiskt jordbruk. För den som vill veta mer kan jag rekommendera radioprogrammet "Elin Wägner, jorden och träden" på Sveriges Radio.

Ingen produkt
"Det är daggmasken och kvinnan som ska göra det"
Elin Wägner

Ingen produkt
Fredrika Runeberg
Fredrika levde i Finland på 1800-talet och var finlandssvensk. Hon räknas som landets första kvinnliga journalist och hon skrev samhällskritiska böcker. Hon var dessutom mor till åtta barn och vårdade sin sjuke make, nationalskalden Johan Ludvig Runeberg.
Till råga på allt var hon en duktig trädgårdsmästare och det går att besöka hennes trädgård i makarna Runeberg hem i Borgå. Hon odlade nyttoväxter och blommor. Dessutom var hon väldigt tidig med att börja ha krukväxter, s.k. fönsterträdgårdar, och i hennes hem idag finns många av hennes sticklingar kvar. Det sägs att Fredrika brukade byta sticklingar och frön med sina vänninor, samma väninnor som hon tillsamens med senare under livet också skulle komma att arbeta för flickors rätt till utbildning och arbete.


Simone de Beauvoir

Simone föddes i början på 1900-talet och levde i Paris. Hon räknades till den franska, intellektuella eliten och var livspartner med existentialisten Jean-Paul Sartre.
Simone är mest känd för sin bok Det andra könet (1949), med vilken hon fick en given plats inom den feministiska teorin.
"Man föds inte till kvinna, man blir det."
SIMONE DE BEAUVOIR
Ingen produkt

Astrid Lindgren
Astrid föddes i början på 1900-talet på gården Näs utanför Vimmerby i Småland. Hon är utan tvekan mest känd som barnboksförfattare och vi har väl alla en relation till en eller flera av hennes karaktärer.
Astrid var en sann humanist som värnade om barnens bästa. Även djurrätt låg henne varmt om hjärtat.

Ingen produkt
"Ibland finns det saker man måste göra även om det är farligt. Annars är man ingen människa utan bara en liten lort."
ur Bröderna Lejonhjärta

Tove Jansson

Tove är nog mest känd för sina böcker om Mumintrollen, men hon var också en av Finlands största konstnärer. Hennes konstnärliga sida tog sig många uttryck och under andra världskriget använde hon den för att kritisera det pågående kriget. Eftersom vissa saker inte i linje med vad den finska staten propagerade blev hon censurerad.
Tove var också modig när det kom till kärlek. Hon hade lesbiska förhållanden, något som var olagligt i Finland fram tills 1971. Hennes muminkaraktärer Tofslan och Vifslan symboliserar henne själv och hennes första, lesbiska kärlek.
Vi har inga produkter att visa här just nu.


Edith Södergran
Edith föddes i slutet av 1800-talet i det som då var Kejsardömet Ryssland. Hennes föräldrar var finlandssvenskar och därmed pratade de svenska hemma. Edith började tidigt att skriva dikter.
När hon var 16 år fick Edith tuberkulos. Sjukdomen ledde till långa sjukhusvistelser, en tid som hon använde till att skriva hundratals dikter. När hon och hennes familj flyttade tillbaka till Finland gav Edith ut sin första diktsamling Dikter. Året var 1916.
Innan hon dog, bara 31 år gammal, publicerade hon fyra diktsamlingar. Hennes dikter, och hon själv för den delen, mottogs med blandade känslor. Edith uppfattades om okonventionell och hon bröt mot dåtidens uppfattning av hur kvinnor ska bete sig.
"Du sökte en blomma
och fann en frukt.
Du sökte en källa
och fann ett hav.
Du sökte en kvinna
och fann en själ -
du är besviken."
EDITH SÖDERGRAN
Ingen produkt

Cajsa Warg
Cajsa Warg levde och var verksam under 1700-talet. Hon var hushållerska och vid 52 års ålder gav hon ut kokboken Hjälpreda i hushållningen för unga fruntimmer, som blev en av de mest inflytelserika kokböckerna från mitten av 1700-talet till tidigt 1800-tal. Det som var gjorde hennes kokbok så nydanande var att hon, till skillnad från andra, hade mer exakta måttangivelser och tillagningstider. Dessutom byggde hennes recept på råvaror som inte var alltför svåra att få tag på.
Redan i första upplagan av hennes kokbok introducerar hon växtfärgning, vilket senare kom att utökas i de kommande upplagorna. Även andra husliga kunskaper fanns med i kokboken så som brännvinsbränning och hur du stöper dina egna ljus.

Ingen produkt

Elsa Beskow
Elsa föddes i Stockholm under sena 1800-talet och växte upp i en familj med många självständiga kvinnor. Att som kvinna ha en egen inkomst var självklart för Elsa, vilket påverkade hennes livsval.
1897 publicerades Elsas debutbok Sagan om den lilla, lilla gumman och med den började hennes karriär som barnboksförfattare, illustratör och konstnär.
Elsa gifte sig och fick sex söner. Det var med dem, springande runt hemma, som hon ändå lyckades hon axla ansvaret för dem och hushållet samtidigt som hon skapade sina fina verk. Inkomsten från det hon skapade bidrog till stor del av familjens inkomster.

Ingen produkt